MUST HAVES (STUDENT EDITION)

Hei!

Jeg ønsker å komme med noen tips til hva man burde ha som student! For mange er det tid for å begynne å tenke på hva man skal kjøpe inn og skaffe seg til en ny og spennende høst på universitetet! Eller kanskje du allerede er etablert og innflyttet, men noen flere tips kan ikke skade!

Jeg flyttet til Bergen alene i 2016 og har siden den gang opparbeidet meg en del eiendeler som jeg ser meg nødt til å drasse med meg videre i livet. Jeg vil også komme med skolerelaterte tips for deg som skal studere realfag ved UiB. Merk at disse tipsene er ting og tips jeg personlig setter pris på og ikke noe du MÅ ha for å klare deg som student og i livet generelt:-)

Jeg vil også anbefale og fremheve at masse er å få kjøpt brukt! Tise og Finn er skattekamre for studenter. Dersom du får flyttehjelp av foreldre kan man også gjøre lurt i å utnytte at man kanskje har en bil tilgjengelig som gjør det lettere å hente tingene du ønsker å kjøpe (evt være så heldig å få for null spenn).

Det er også lurt å prate med de du skal bo med og forhøre deg om hva som allerede finnes der du skal bo. Det er unødvendig med 3 brødristere hvis man uansett skal dele kjøkken og utstyr. I mitt forrige kollektiv var det vanlig at den som flyttet inn tok med seg noen som manglet i huset. Jeg hadde for eksempel med en vannkoker fordi det var noe vi ikke hadde, men som det var behov for.

HJEM

Oppbevaring: Skaff deg transparente kasser som kan lagre klær og ting under sengen. Jeg har tre slike som dette under sengen min for oppbevaring av sengetøy, ullklær og diverse andre ting jeg ikke vil skal ta opp plass i det lille klesskapet mitt.

Navn: SAMLA, kasse med lokk, transparent, fra IKEA (124,- med lokk)

BADEKÅPE: Digg å ha når man må forflytte seg mellom rommet og badet i kollektiv med delt bad. Jeg anbefaler å kjøpe en i bomull som kan vaskes med sengetøyet en gang i blant.

ROCKÅN, badekåpe, fra IKEA (100% bomull, 249,-)

 

VAFFELJERN

Et vaffeljern er kjekt å ha! Sjansene for å spise vafler er ihvertfall større om du eier et:-) Du får tak i gode vaffeljern til under 400kr på feks Jernia eller Elkjøp.

 

TERMOKOPP

Personlig fortrekker jeg å trakte min egen kaffe hjemme i stedet for å benytte meg av kaffeavtalen til Sammen. Dette er en personlig preferanse jeg har (fordi jeg er kresen på kaffe). Jeg er derfor avhenging av en god termokopp som helst er ganske tett. Jeg har dessverre hatt noen uhell som involverer en god slump kaffe i sekken, men ingen skade skjedd (enda?). Det er mange gode og billige termokopper der ute og hvis du trenger tips til noen kan du sjekke ut DENNE LINKEN.

 

KARAFFEL/VASE: En karaffel er alltid greit å ha når man får gjester, men er også en potensiell vase. Hvis jeg ønsker å feire noe liker jeg å spandere på meg noen blomster. Og blomster tar seg mye bedre ut i en vase eller anvendelig karaffel enn i en tom Pepsi Max-flaske hehe.

KARAFF, karaffel, fra IKEA (19,-)

KNIVSLIPER: Rett og slett bare for å holde knivene skarpe. Jeg sliper mine ofte og vasker dem for hånd, men de blir sløve likevel. I et hus hvor mange bruker knivene er det lett at de blir butte og horribelt dårlige.

ASPEKT, knivsliper, fra IKEA (59,-)

 

PLANLEGGINGSKALENDER: En felles kalender for alle som bor i huset er en god måte å hole styr på hva som skjer. Alle får hver sin kolonne hver måned og vipps har man oversikt! Eksamener, bursdager, reise, jobb, besøk, fellesmiddager, vaskeansvar og arrangementer kan plottes inn her. Jeg og min roomie har en slik og den gjør det lettere å vite hva som skjer i hverandres liv. Personlig er jeg dårlig på å huske datoer, tid og arrangementer, så ved å skrive det ned i kalenderen slipper jeg spørre Oda om og om igjen når flyet hennes lander eller når hun jobber neste uke.

Vår er fra Lagerhaus på Xhibition og kostet 100,-. Verdt hver krone!

POSEKLEMMER: Jeg vil være så drøy at jeg påstår at ALLE hus med respekt for seg selv har disse poseklemmene. Du slipper å plages med å poseknuter ever igjen. De har blitt flittig brukt i alle hus jeg har bodd og gir mulighet for å gjenbruke posene fordi du ikke ødelegger helt grei plastikk ved å rive posene dine opp.

BEVARA, poseklemmer, fra IKEA (19,-)

HVITLØKSPRESSE: Så slipper du få hvitløk på fingrene OG du får maks ut av hvitløkssmaken. Livet før hvitløkspresse var trist:-(

VÄRDEFULL, hvitløkspresse, fra IKEA (69,-)

 

SPILL: Å investerer penger i et morsomt spill er alltid lurt! Spillkvelder er undervurdert moro og en god måte å bli kjent med medstudentene dine. Kombiner gjerne spillkvelder med å ta i bruk vaffeljernet ditt! Jeg liker HINT, Alias, Sequence og Ryktet Går.

FLASKEÅPNER: En flaskeåpner som tuner til både vinflasker og andre typer glassflasker er et must i ethvert hus. Ikke nødvendigvis fordi du drikker vin selv, men gjestene dine gjør kanskje det?

KNAGGER TIL BADET: Disse er geniale! Med disse kan du henge ting opp på veggen uten å møtte bore hull i veggen. Knaggene har en sugekopp som ved hjelp av en skru-mekanisme skaper et negativt trykk som gjør at de sitter bom fast på veggen. De kan enkelt tas ned ved å lette på trykket. Jeg har selv en slik på veggen på badet til å oppbevare håndklær og badekåpen min.

IMMELN, knagg, fra IKEA (69,- for 2)

DEKORASJON: Et tips til billig og hyggelig dekorasjon er å bestille personlige polaroidbilder. Jeg har mange og liker å se tilbake på alt som har skjedd og tenke litt ekstra på de folkene jeg er glad i, men som jeg kanskje ikke ser så ofte. Det er ofte kampanjer på fotosidene man kan bestille fra, så da kan du få mange for lite spenn. Søk på polaroidbilder 😀

Bestilt fra Fotoknudsen og SmartPhoto.

 

SKITTENTØYSSEKK: Det sier seg vel egentlig selv at man burde eie en skittentøyskurv av et slag, men jeg vil gjerne anbefale denne typen! Den er komperimerbar, lett å frakte med seg til vaskerommet og står oppreist av seg selv.

KLUNKA, skittentøyssekk, fra IKEA (99,-)

SKOLE

KALKULATOR: For studenter som skal gå på MatNat og studere #Realfag, må du ha kalkulator! I enkelte emner er kalkulator tillat som hjelpemiddel, men du kan ikke bruke hvilken som helst kalkulator. Det finnes to kategorier:

Enkel kalkulator. Omfatter disse modellene;

  • Casio FX-82ES PLUS
  • Casio FX-82ES

Alle kalkulatorer, MEN det krever at den tilfredsstiller disse kravene:

  • Kalkulatoren skal ikke ha mulighet for mottak/sending
  • Kalkulatoren kan ikke tilkobles strømnett
  • Kalkulatoren må ikke avgi støy
  • Bruksanvisninger, programbeskrivelser, ferdige programmer eller annet tilleggsutstyr er ikke tillatt.

Det letteste er nok å gå for en av de to godkjente modellene slik at du ikke risikerer å bli tatt i juks dersom kalkulatoren din ikke møter kravene. De godkjente modellene kan kjøpes på Akademika på Studentsenteret eller på butikker som Clas Ohlson til 249,-. Det er ikke lov å låne utstyr av andre under eksamen og mange oppgaver krever kalkis:-)

 

 

iPAD/TABLET/TEGNEBRETT: Dersom du eier en iPad eller lignende tablets, kan den bli din beste venn i forelesningen! På MatNat er det mange fag som krever at man regner og tegner, feks matematikk, kjemi og biologi. Å bruke en iPad eller lignende gjør jobben veldig enkel. Jeg har brukt min iPad mye i de fleste fag. Da kan du sikkerhetskopiere arbeidet ditt og du slipper å ta med deg 3 ulike skrivebøker som du kan risikere å søle kaffe på. For iPad må man ha en Apple Pencil for å kunne skrive. Det er selvfølgelig ikke noe du MÅ ha, men er et veldig godt hjelpemiddel da mange fag krever en del arbeid hvor man bruker symboler, formler, tall og figurer i stedet for ord.

Her har jeg brukt iPaden min til å tegne et embryo til en obligatorisk laboratorierapport.

 

SKOLESEKK: Av praktiske og helsemessige grunner er en ryggsekk å foretrekke. Enkelte av bøkene du trenger i emnene dine er farlig store og tunge (jeg ser på deg, BIO100). Da jeg gikk på videregående var det viktig å ha veske, men på MatNat gjelder ikke sånne dumme, uskrevne regler:-). Det er såååå mange kule sekker for tiden. Jeg liker Rains, Osprey, Arcteryx og Douchebags.

 

UTENDØRS

PIKNIKPLEDD: Jeg anbefaler alle å eie et piknikpledd. Det fungerer så uendelig mye bedre på bakken enn et håndkle etter min mening og jeg kan nesten garantere at du kommer til å henge i Nygårdsparken på varme sommerdager.

Mitt er fra Clas Ohlson og kostet 150,-.

PARAPLY: En paraply er kjekt å ha når du må løpe til forelesning. Mitt tips er å kjøpe en som du får plass til i sekken, men som ikke koster skjorta! Jeg har blir frastjålet flere paraplyer enn jeg kan huske, så ikke putt alle pengene dine her!

TURSEKK: Jeg anbefaler alle å eie en lite dagstursekk. Man kan jo også bruke skolesekken, men en tursekk som er ment for tur har noen smarte løsninger og er laget for å bli bært over tid. Jeg MÅ ha midjebelte på mine tursekker. Her er det masse å velge i! Jeg anbefaler 20+ liter, så har man plass til skiftetøy, mat og drikke.

HAGESPILL: Du kan nesten ikke bli mer populær om du er personen som stiller med Kubb i parken. Å ha en morsomt spill man an bruke utendørs er gull verdt. Her er frisbee også populært.

 

DIVERSE

HØYTTALER: Det er alltid gunstig å eie en trådløs bluetoothhøyttaler! Min er stadig med på tur eller med i parken.

FRILUFTSLIVUTSTYR: Bergen er omgitt av flotte fjell og som student gjør man lurt i å benytte seg av dem for frisk luft og mosjon. Jeg har tidligere skrevet to innlegg om friluftsliv i Bergen og tips til utstyr for å overnatte utendørs. De finner innleggene du HER og HER.

TRANSPORT: Det er lett å komme seg rundt i Bergen med enten Bysykkel, egen sykkel, til fots eller med Skyss-abonnement på buss og bybane. Finn ut hva du har råd til, hva du faktisk trenger og hvor du tror du kommer til å forflytte deg i løpet av uken. Jeg går til det aller meste, men kjøper billett til buss/bybane ved lange distanser. Dersom du benytter egen sykkel, benytt deg av sykkelskur så det ikke går med din sykkel som det gikk med min (savner deg, Nakamura:-( )

 

FADDERUKEN

I fadderuken er det noen ting som kan være fint å planlegge på forhånd. Jeg vil anbefale alle kommende fadderungen (og faddere?) å vurdere forberede følgende ting:

  • Mat i fryseren og kjøleskapet som er lett og kjapt å tilberede
  • Klær du ikke er veldig redd for
  • Sett av noen kroner til et å kjøpe inn til kostyme(r)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *