Hvordan ser en studie uke ut?

Noe av det jeg så frem til med studielivet var selve studieukene, for jeg hadde hørt fra studenter om at de hadde tre/fire fag i semesteret og det var det. Og jeg tenkte da at «Dette er jo drømmen!! Man har på det meste tre/fire fag, og det fag som du faktisk har lyst til å ha! Og tre fag er jo ingenting i forhold til det man er vant med på VGS, så dette skal jo gå fint?» Oh boy, was I wrong!

Så jeg har jeg veldig gjerne lyst til å dele hvordan en uke ser ut for en student. Under ser du et bilde av en timeplan (dette er bare et eksempel):

En fulltidsstudent er en som har fag som samlet tilsvarer 30 studiepoeng per semester, dvs. tre fag som tilsvarer 10 studiepoeng eller fire fag som tilsvarer 7,5 studiepoeng. Det er da forventet at en fulltidsstudent arbeider om lag 40 timer per uke med fagene (Man kaller et fag for et emne her på matnat).

I de fleste emner har man 3-4 timer med forelesning, i økter på to timer, per uke. I tillegg til dette så har man ofte regneverksted/kollokvium i emnene. Kollokvium eller regneverksted er bare rett og slett en «regnetime» hvor en eldre student er der for å hjelpe deg med faget. Disse kollokvie/regnevekstedgruppene er på ca. 20-25 stk.

Og nå skal jeg være helt ærlig: jobber jeg med fagene hver uke i 40 timer? Nei, jeg er uheldigvis en skippertak person. Er det uker hvor jeg jobber 40 timer? Ja, til og med mer enn det avhengig av hvor mye innleveringer/midtsemesterprøver/lab-rapport og lignende jeg må levere inn. Og når eksamensperioden kommer så overgår man lett de 40 timene. Det er også vitkig å huske på at forelesninger/kollokvium/regneverksted er inkludert i de 40 timene. Så her gjelder det å være flink til å være sin egen sjef: ingen kommer til å «pushe» deg til å få ting gjort, dette er et initiativ du må ta på egenhånd. Så vær flink til å være litt slem med deg selv!

Og så til det store spørsmålet: er alt dette obligatorisk? I de fleste emnene så er forelesninger og kollokvier frivillig! Det som er obligatorisk er lab, innleveringer og eksamen. I noen fag så er kollokvier også obligatorisk men dette får du vite i din første forelesning i faget.

 

Noe du også kan se på timeplanen er at det er mye tomrom. Disse tomrommene kan du fylle som du vil! Et tips er å sette deg ned etter en forelesning å gå gjennom tingene som ble gått gjennom forelesning, eller forberede til neste forelesning. Se på det som en hjelp du gjør for din fremtidige selv ? Noe jeg fikk høre fra en tidligere student er at for hver time (klokketime) med forelesing du har, så trenger man to timer for å forberede/bearbeide stoffet som gjennomgås.

Så for det gøye: hva kan man gjøre med resten av tida?

 • Bli med i studentorganisasjoner: er er mulighetene uendelig! Du kan være med i alt fra studentavis, til fagutvalg til lacross til kor.
 • Trene: fra RFB tar det 3-4 min å komme seg til den nærmeste Sammen treningssenter <3 Så du kan trene og så gå rett til forelesning eller omvendt
 • Bare netflix og chille ?
 • Få en deltidsjobb

 

Tips til hvordan man kan sette opp en studie uke:

 • Skriv ned alt som er obligatorisk; Forelesninger, lab o.l. Dette kan du gjøre i en egen studiehåndbok eller i kalenderen på mobilen. Noen liker å ha en timeplan hengende oppe i rommet, så det er også noe du kan gjøre for å få et visuelt bilde av uken.
 • Sett av tid til å studere: Noe av det jeg synes var vanskeligst med overgangen fra VGS til Uni var rett og slett den store friheten du har i hverdagen. Man har kanskje bare en eller to forelesninger til dagen, så er man «ferdig» for dagen. Og det er fort gjort å vase bort dager på netflix eller lignende. Her kan det da lønne seg å planlegge studering-perioden. Lag en oversikt over hva som skal gjennomgås i løpet av uken, og eventuelle oppgaver som du bør jobbe med, og fordel de over ukedagene. Gjerne sett av lørdag og søndag som fridager.
  • Tips: Hvis du tror du kommer til å bruke to timer på å få noe gjort, sett av en ekstra time eller to som buffer!
 • Lag en kalender med viktige datoer: Ikke akkurat en «ukesplanleggings» ting, men men. Her tenker jeg mest på datoer som er viktig i fag-sammenheng. Lag en kalender med når innleveringer er, når eksamens datoer og midtsemester er. Dette er jo nokså individuelt, men det å kunne se hvor lenge det er til innleveringer hjelper mye mer på å få ting gjort i tide (altså begynne tidligere) enn når man bare tenker på hvor lenge det er til noe.
 • Skriv ned ting du har lyst til å få gjort i løpet av uka: trening, sosiale arrangementer du skal delta på, henge med venner og lignende
 • Sett av tid: til å slappe av/gjøre gøye ting som belønning for det harde arbeidet du har gjort
  • Noe å huske på: torsdag er kjent som dagen hvor studenter går ut på byen. Så på torsdager skjer det alltid mye gøy på kvelden, så det kan være greit å sette denne dagen  ?

NB! Ikke slit deg selv ut før eksamensperioden kommer. I eksamensperioden pleier mange studenter å jobbe intensivt, aka hele dagen med bare fag, og hvis du ender opp med å jobbe slik allerede fra begynnelsen av semesteret så kan man fort miste motivasjonen senere i semesteret.

Noen er morgenfugler som liker å stå opp kl.07:00 og jobbe frem til 16:00, andre står ført opp når klokka er 10:00 og liker å jobbe om kveldene. Dette varierer mye fra person til person, og er et utrolig nyttig ting å vite om deg selv! Dette er noe jeg først fant ut om meg selv når jeg begynte på Uni: når på døgnet jeg jobber best og dårligst. Vi har alle «vinduer» i løpet av dag hvor selv om du prøver hardt så går ting veeeldig tregt for seg, så det å være obs på disse «vinduene» er utrolig nyttig i lengden. Du kan da  planlegge rundt dem ved å ta pauser i «vinduene» dine, og så jobbe ved de tidspunktene hvor du er mest effektiv. Det handler altså om å jobbe smartere, ikke hardere <3

 

Og sist men ikke minst; ikke få skyldfølelse eller føle deg dårlig hvis du ikke får gjort alt du forventer å få gjort hver uke. Noen uker jobber man bedre enn andre, og slik er det bare. Tenk heller på at sen fremgang er fortsatt en fremgang. Noen uker ser slik ut:

og andre ender opp med å bli sånn:

 

Og det går helt fint, vi har alle vært innom denne fasen <3 Og noen av oss er konstant i denne fasen 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *