Hjelp jeg skal på utveksling!

 Å reise på utveksling kan være både skremmende og overveldende. Jeg var selv på utveksling i USA høsten 2022, og jeg husker at jeg syntes søknadsprosessen og tiden frem til jeg reiste føltes lang og uoversiktlig. Derfor har jeg laget dette innlegget om hvordan du best mulig kan forberede deg til den utrolige opplevelsen du har i vente!

 

Hvordan forbereder jeg meg?

Ved dette tidspunktet har du gjerne vært igjennom søknadsprosessen. Du vet at du skal på utveksling og alt det formelle ved universitetet ditt hjemme, det nye er en egen sak. Det neste på listen er kanskje reise og bolig.

 

Reise og bolig

Det finnes flere reisemuligheter, du må ikke nødvendigvis fly! Skal du på utveksling i Europa? Sjekk ut ERASMUS sine reisemuligheter! Kanskje du kan ta tog dit du skal reise? Gjøre en liten ferie og tur ut av reisen er et godt alternativ! Det finnes også mange muligheter når det kommer til bolig. Det kan godt hende at skolen har noen egne ordninger som hjelper deg å finne et sted å bo. Utenom det anbefaler jeg å sjekke ut facebook-grupper og AirBNB først!

 

Andre praktiske forberedelser å tenke på:

 • Finansiering av oppholdet. Kanskje du må betale skolepenger?
 • Forsikring! Flere selskaper har «Student i utlandet»-forsikring
 • Visum – ofte lang søknadsprosess…
 • Vaksiner
 • Gyldig pass og ID!

 

Hva vil jeg gjøre og når?

Før jeg reiste til på utveksling visste jeg at jeg ville ha mest mulig ut av tiden min på dette nye stedet. Jeg hadde på forhånd laget meg en oversikt over byer og steder jeg var interessert i å besøke. Et godt tips er å kartlegge et vanlig semester ved den skolen du skal til. Når er helligdager og ferier, og når er midterms eller eksamener? Når passer det å reise på lange turer, og når er det hektisk med skolearbeid? Den informasjonen finnes ofte på hjemmesiden til skolen.

 

Tenk over hvordan du vil at det faglige skal bli

Reiser du med kun valgfag? Hvis ikke må du finne ut av hvilke fag som kvalifiserer til det obligatoriske faget du har i graden din. Ønsker du å få et spesifikt fag godkjent på UIB ville jeg snakket med studieveileder på forhånd. Ofte må du selv finne fag ved utvekslingsuniversitetet som kan tilsvare et fag på UIB, også må du søke om å få dette godkjent.

Det kan også være en god ide å tenke over hvor mye tid du ønsker å bruke på skolearbeidet. Er det viktig for deg å få gode karakterer, eller er du mest på utveksling for å ha det kjekt og oppleve noe nytt? Med god research finner du kanskje spennende fag som ikke krever så mye arbeid:)

 

Husk at det kanskje er en ny kultur

Tilslutt vil jeg nevne at det kan være en god ide å gjøre litt research om landet og kulturen du skal reise til. Skal du til for eksempel USA kan det være lurt å vite at tips og tax kommer på toppen av vanlig pris. Det er gjerne andre sosiale normer og regler der du skal. For å minimere kultursjokket kan det været lurt å være klar over disse på forhånd.

 

 

Hvordan pakke?

Å pakke til ferie er aldri lett, så du kan jo tenke deg hvor krevende pakking blir når du skal på en lang ferie med en studiehverdag i tillegg. Det hjelper kanskje ikke at alt dette skal passe i en koffert eller to. Erfaringsmessig er det noen ting jeg syntes du burde ha tydelig i tankene når du skal pakke for å dra på utveksling:

 1. Du kommer til å handle. Når jeg reiste til USA valgte jeg bevisst å kun pakke en koffert, også ha som plan å kjøpe en ny koffert til hjemreisen om det var nødvendig. Det viste seg å bli absolutt nødvendig. Du reiser gjerne på litt turer og vil gjerne kjøpe noen suvenirer. Kanskje du skal kjøpe med deg noen gaver hjem? Eller kanskje ting er mye billigere eller det er nye butikker der du reiser enn hjemme?
 2. Du trenger ikke pakke med deg alt du tror. Prøv å pakk lett! Pakk ting du kan bruke ved flere anledninger, og ikke pakk noe du ikke vet du liker å bruke.
 3. Sjekk værmeldingen der du skal! Ikke bare for de neste ukene, men hele perioden du skal være der. Når jeg dro til Berkeley var jeg så klar for «Sunny California» at jeg ikke tok med meg en eneste ytterjakke. Jeg hadde med meg mye shorts og tshorter, som var kjempesmart i flere måneder. Etter hvert viste det seg å ikke være så veldig smart. Når november/desember kom, temperaturen sank og det plutselig begynte å regne skulle jeg gjerne ønske jeg hadde med meg en fleece og paraply.
 4. Har du bestemt deg for å reise på en spesiell tur, eller kanskje gjøre en spesiell aktivitet? Skal du bestige et fjell eller melde deg inn i en sport? Husk å pakk det du trenger til dette!

 

 

Hva gjør jeg når jeg først er på utveksling?

Nyt det!!

Jeg var på utveksling et semester, og gjett om tiden gikk fort! Jeg vil ikke si at jeg angrer på at jeg ikke gjorde mer ut av tiden jeg var i USA, for det tror jeg nesten ikke var mulig. Allikevel følte jeg at det var så mye mer jeg ville oppleve og se! Tiden strekker rett og slett ikke til. Utnytt at du er i et helt nytt land med ny kultur. Spis ny mat, opplev nye steder, møt nye mennesker og utfordre deg selv.

 

 

Et par ekstra tips fra meg:

 • Kjøp flexi-billett som returbillett, eventuelt ingen returbillett om det lar seg gjøre. Nesten alle jeg var på utveksling med ønsket plutselig å være igjen lengre, men nesten ingen hadde justerbar flybillett. Jeg angret veldig på det:(
 • Spar opp penger, og vær innstilt på at du skal bruke de! Gjør det meste ut av tiden din i et nytt land – reis, spis, shop og opplev!
 • Ta med en gammel telefon som en backup. Det kan godt hende du må skaffe deg nytt mobilabonnement der du skal, og da kan det være en god ide å ha en separat telefon med norsk SIM kort i.
 • Ta med et ekstra bankkort/mastercard. Utrolig kjipt å være i et fremmed land med frastjålet bankkort og ingen penger:(
 • Eier du en liten vekt som du kan veie k2fferten din med? Ta den med! Aldri kjekt å komme på flyplassen og ikke vite om du må betale overvekt eller ikke.
 • Kjøp et engangskamera før du reiser! Ta masse bilder av både spennende og normale ting som du kan fremkalle når du kommer hjem igjen. Da kan du mimre over alle de fine opplevelsene og øyeblikkene du har opplevd.

 

Kos deg masse på utveksling! Og om du enda ikke har søkt kan jeg ikke anbefale det nok!!

1 thought on “Hjelp jeg skal på utveksling!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *