Mine 5 beste tips for å overleve i kollektiv

For veldig mange er kollektiv en stor del av det å være student. Kanskje du flytter til en ny by for å studere, og kanskje det er første gang du flytter ut fra foreldrene dine. Som ny i både byen og i kollektiv-gamet er det ikke gitt at du treffer perfekt på første bosted. De aller fleste som har bodd i kollektiv har noen ganske sprø historier å komme med, og en del har også dårlige erfaringer med å bo med andre.

Likevel tror jeg at majoriteten av dem som har bodd i kollektiv også har svært mange fine historier og kjekke opplevelser. Kollektiv kan være utrolig hyggelig og lærerikt. Dere blir fort til en liten familie og du får en gylden mulighet til å få deg venner for livet. 

Jeg har nå bodd i kollektiv i over et år og stortrives med min lille familie. Derfor vil jeg gjerne dele noen tips etter erfaringer jeg selv har hatt om det å bo med andre, både fremmede og venner. Jeg håper at de kan hjelpe deg og dem du bor med kan skape et flottest mulig kollektiv sammen!

 

Fellesmiddag med kollektivet<3

 

Tips 1 – Skaff dere en felles planlegger!

Jeg er en planlegger av natur, så en felles planlegger for kollektivet ser jeg på som et absolutt må-ha objekt. Det skal også sies at flere av de jeg har bodd med ikke er planleggere av natur, men også de har satt veldig pris på en planlegger på kjøleskapet.

En ukesplanlegger eller semesteroversikt kan brukes til å markere eksamensdatoer, reiser, fester eller besøk. Det er en kjempegrei måte å holde oversikt over livet i kollektivet, og du unngår situasjoner som å komme hjem til full fest til langt på natt når du skal ha eksamen dagen etter.

 

En planlegger gir deg oversikt over kollektivets aktiviteter

 

Tips 2 – Sambo – appen

Sambo er en app som gjør det enklere å håndtere flere av de mer stressende elementene i et kollektiv. På appen kan du sette opp vaskelister og gjøremål, og du kan enkelt se hva dem du bor med gjør (eller ikke gjør). I tillegg kan man påminne dem om at noe ikke er gjort – på en vennlig og morsom måte. Absolutt verdt å sjekke ut!

 

Sambo-appen gjør kollektiv-livet enklere. Trust me.

 

Tips 3 – Etabler felles regler tidlig

Etter erfaring er det mye enklere å sette felles regler tidlig, enn å måtte ta det opp når dere har bodd sammen en stund. Sett dere tidlig ned sammen og diskuter hva dere ønsker skal gjelde fellesskapet og hvordan dere vil at kollektivet skal fungere. Hvordan skal dere gjøre det med vasking? Er det egne systemer i kjøleskapet og hyller på kjøkkenet? Skal dere spise felles middag sammen en gang i uken? Skal dere ha stilletid etter klokken 23? Hva er reglene for å ta med seg folk til kollektivet? Det er bedre å diskutere for mye enn for lite!

 

Tips 4 – Velg dine kamper

Ikke vær redd for å si ifra – det er viktig å kommunisere tydelig! Det er like greit å få avklart potensielle irritasjonsmomenter med en gang. Da unngår man å komme i en situasjon hvor folk går rundt og blir mer og mer sur over småting. Ved å ikke si ifra bidrar du til å gjøre vont verre.

Det er likevel viktig å være fleksibel og ha litt tålmodighet. Det er ikke verdens undergang om en i kollektivet glemmer vaskedagen sin eller om oppvasken står en time eller to. I de aller fleste tilfeller hjelper det med en vennlig påminnelse. I tillegg handler et kollektiv både om å gi og ta – så det skader ikke å vaske opp en ekstra panne eller to selv om det ikke er ditt rot.

Med andre ord: Velg dine kamper;-)

Kollektiv kan være svært krevende til tider

 

Tips 5 – Bli kjent!

Mitt siste og beste tips for å overleve i kollektiv: Bli kjent med dem du bor med!! Dere trenger selvsagt ikke bli bestevenner, men å kunne ha noe å snakke sammen om eller gjøre sammen er med på å bygge en mye koseligere atmosfære. Jeg anbefaler å bruke litt tid i starten på å ha en del fellesmiddager, ha filmkveld og vis interesse for dem du bor med! Dere blir tross alt en liten familie nå som dere bor sammen!

 

Filmkveld er en flott aktivitet for kollektivet!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *