Sove ute i Bergen, del 2

Hei!

Anna på fiskehelse her! Noen av dere fulgte kanskje med på Instagram-kontoen @realfagUiB vår i helgen som var (28.-29.-mars) og så at jeg og to venninner tok turen ut i skogen for å sove? Vel, her er en liten oversikt over informasjonen som ble gitt da og litt flere tips.

Sove ute del 1 finner du her!

Vi som studerer her i Bergen er kjempeheldige som har så mange flott fjell rundt oss og disse kan brukes til mer enn gå- og løpeturer. Jeg vil anbefale alle å prøve å sove ute på et av Bergens fjell i løpet av studietiden sin her. Fra realfagsbygget er det kort vei til mine favorittfjell for overnatting; Løvstakken og Fløyen. Helgens tur gikk til Løvstakken. Her er det mange flotte plasser å henge opp hengekøyen og ikke så folksomt utenfor stien som det kan være på Fløyfjellet. Jeg håper jeg får prøvd de øvrige fjellene any time soon. Jeg tror det er mange perler av noen utsiktsplasser i området rundt som jeg gleder meg til å finne.

Jeg vil påpeke at jeg ikke sitter på noen fasit knyttet til dette temaet og at alle tipsene mine er ting jeg har fanget opp gjennom prøving og feiling over flere år 😀

 

Vi opplevde at det plutselig begynte å snø, men alle er som man kan se godt kledd

1. PLANLEGGE TUR

Når man skal på tur er det viktig å se an forholdene før man pakker sekken og begir seg ut. Sjekk hvilket vær det er meldt og gjerne legg merke til vinden. Værmeldingen burde sjekkes ofte for å se forandringer i tendenser. Legg merke til hvilke temperaturer som er meldt på natten da dette er med på å bestemme hva du burde pakke med deg av utstyr. Personlig produserer jeg lite varme, spesielt når jeg sove, og har behov for vinterdyne nesten året rundt.

 • Hvilken sovepose har du? 3-sesong, helårs, sommer- eller vintersovepose? Hvis det er meldt minusgrader om natten, ville jeg personlig ikke sovet ute med mindre jeg er sikker på at utstyret mitt er varmt nok. Er du kvinne, må du være OBS på at komforttemperaturen i en unisex sovepose ofte er lavere for deg, enn for en mann. Jeg vil derfor anbefale å kjøpe sovepose beregnet for damer da disse er tilpasset vårt varmetap.
 • Skal du sove under åpen himmel, i hengekøye eller i telt? Sover du i hengekøye er du lett utsatt for vind, så da er det lurt å tenke på at du må isolere bunnen av hengekøyen. Sover du på bakken må du tenke på at det kan være vått og kupert i området du skal sove. I tillegg til at bakken kan stjele varmen din. Personlig bruker jeg to ulike liggeunderlag for å sørge for å isolere meg selv fra bakken/luften under meg (mer om det lengre ned i posten).
 • Hvor skal du sove og hvor langt er det dit? Turen jeg var på i helgen lå under en time med gåing fra døren min, så da følte jeg ikke at jeg trengte å være kjempenøye med hva jeg pakket i sekken. Dersom jeg skulle dratt på en lengre tur hadde jeg nok ALDRI pakket slik som jeg gjorde nå. Det fine med korte turer i nærheten av der du bor er at du kan ta med deg ekstra ting som kan øke komforten på turen.
 • Har du kjøpt deg nytt utstyr som du vil ha med deg? Prøv det ut før du reiser på tur! Hvis du har gått til innkjøpt av et nytt, litt mer fancy liggeunderlag er det lurt å teste dette ut i stuen. Hvordan får du mest effektivt utstyret opp og gå? Hvilke mekanismer burde du bli kjent med? Det er kjipt å stå på kvelden, i mørket og kulden og prøve å forstå seg på ting. Da er det lett å bli frustrert og dermed slurve, noe om kan gå ut over komforten din. Kjøpt deg telt? Prøv å sette det opp en plass hjemme først for å se at alle delene er intakt.

Turen vi planla i helgen skulle være en kosetur hvor vi skulle hygge oss i solen med strikking, musikk, mat og hengekøyer.

2. PAKKELISTEN

Hva trenger du for å sove ute? Her er en liste med det jeg hadde i sekken i helgen, men dette er ingen fasit. Mange ville nok hatt med mindre, sjeldent mer hehe.

SEKK

Jeg gikk for den største sekken min i helgen som er på 75 liter. Den rommet alt jeg hadde med meg og mere til. Den er også veldig god å bære når jeg skal på lengre turer. De andre jentene klarte seg like godt med sekker på rundt 60 liter.

SOVEUTSTYR

Dette er det viktigste (utenom mat og drikke) når du skal sove ute, nemlig det du skal sove på og i. Jeg tok med vintersoveposen min av typen Helsport Rago X-trem Women. Den har en komforttemperatur på -30 grader haha. Jeg er en frysepinn, ok? Den veier 1,6 kg og er liten volum. Siden den er laget av ren dun må jeg passes på at den er tørr, hvis ikke kan den råtne. Det samme gjelder liggeunderlaget mitt som kan blåses opp. Det inneholder dun og er laget for å kunne brukes på snø, men er digg å ha året rundt. Underlaget følger med en slags «pumpe»-sekk som gjøre at jeg fyller det på 1 minutt. Denne pumpe-sekken er ikke avbildet. Underlaget er av typen Exped Synmat Hl Winter MW. Hvis du vurderer et varmt og behagelig underlag med lav vekt og volum anbefaler jeg Exped sine! I tillegg har jeg et Mammut Bamse Extreme som isolerer og holder de øvrige delene tørre. Dette er et praktisk allround underlag som jeg liker å ha med på tur uansett, da det er digg å sitte på og rommer mange stumper.

 

VALGFRITT

Dette er ekstra utstyr man kan ta med for å øke komfort. Jeg har ikke telt, men har kjøpt en liten gapahuk til turene mine. Den veier 1,7 kg og passer for to mennesker (helst under 180 cm). Det finns mange størrelser og typer av disse og jeg vil varmt anbefale en slik som du ønsker en lun plass og sove som ikke koster skjorta. Min er fra Dovrefjell. Jeg tok også med hengekøyen min som er av typen Ticket To The Moon (dobbel) og tau. Denne er slitesterk og stor. De kommer også i freshe farger og flere størrelser. Jeg vil uansett anbefale et å kjøpe dobbel eller større. De veier litt mer en de enkle, men den ekstra duken er verdt det! Jeg har også kjøpt tap til hengekøyen min som er et slags tak. Dette er fint ha hvis man vil sove ute i Bergen hehe. Det kan jo hende du blir overrasket av regn, så da er et lett og praktisk tak en fin ting å ha. Under ser du hvordan den funker. Denne er også fra Dovrefjell.

Her ser man tarpet over hengekøyen og gapahuken bak.

Diverse

Dette er litt av det ekstra stæsjet jeg tok med. Dopapir er kjekt å ha! Her vil jeg påpeke at det er viktig å kjøpe typer som ikke er resirkulert da disse inneholder et limstoff som ikke burde havne i naturen. Nedbrytningstiden er da lang. Ellers er hodelykt et must. I tillegg til dette som er avbildet tok jeg med mat, drikke, antibac, pyntelys til å ha i teltet, votter og lue.

Hvis du er heldig har du eller noen andre kanskje et stormkjøkken slik at man kan lage varm mat og drikke på turen. Da snakker vi luksus, da!

KLÆR

For å unngå å fryse er det viktig med tørre klær! Under denne turen gikk jeg opp i en tights. Jeg ble svett av turen opp da jeg tror sekken min veide 30 kg haha. Da jeg kom frem skiftet jeg til tørre klær med en gang for å unngå å fryse. Hvis du først begynner å fryse er det ikke like lett for alle å få varmen igjen (gjelder meg selv), så målet må alltid være å ikke fryse i det hele tatt. Jeg kjørte vindbukse og t-skjorte i bomull mens solen varmet, men byttet over til ull da vinden tok til. Over dette hadde jeg en dunjakke. Det anbefales virkelig på en tur som dette! Den kan du bruke for å holde varmen på dagtid og som hodepute om natten.  Tørre sokker er også et must når du skal sove da bena ikke produserer så mye varme og må «få» fra resten av kroppen.

Meg i dunjakken min, i soveposen før solen gikk ned.

3. GENERELLE TIPS

 • Sovebekledning: en feil noen gjør et at de sover i 7 lag meg klær i soveposen (been there, done that). Dette er en dårlig idé da det gjør det kjempevanskelig å varme opp posen din. Alle lagene med klær krever mye av varmen din slik at den ikke når ut i posen. Personlig sover jeg med 1 lag ull i posen. For å ikke fryse må du varme opp luften i posen med din egen kroppsvarme og soveposen er designet for å holde på denne varmen. Det er samme prinsipp som en dyne. Du sover vel ikke i 7 lag med klær under dynen? Tenkte meg det.
 • Hvis du føler du må tisse, gå og tiss! Ikke legg deg i posen, kjenne at du må tisse og prøve å ignorere det fordi du syns det er så varmt og deilig å ligge der. Hvis du legger deg med full blære bruker kroppen din energi på å holde all denne væsken varm og dette er energi du heller kunne brukt på andre ting. Det er bedre å tisse med en gang enn å måtte ut og opp av posen midt på natten fordi du ikke klarer holde deg.
 • Kjøpe ny sovepose? Ikke kjøp en som er for lang for deg, da dannes det en kuldegrop i bunnen av posen. Jeg er 170cm og posen min passer noen som er opp til 175 cm.
 • Ikke legg deg kald i posen! Hvis du fryser eller er kald, få kroppen til å produsere varme ved å bevege deg i 10 minutter. Du trenger varme fra kroppen din til å varme opp posen din.
 • Hvis det er meldt minusgrader, sov med vannet ditt nært kroppen eller i posen for å hindre at det fryser. Dette kan også være lurt å gjøre med klær du skal ha på deg dagen etterpå. Jeg har sovet med buksen og jakken min i soveposen for å hindre at klærne blir våte eller får frost på seg. Det er kjipt å kle på seg iskalde klær dagen derpå 🙁
 • Sov med lue og snurp soveposen godt igjen slik at du hindrer varmetap.
 • Dersom du er så heldig å ha en jervenduk/fjellduk er dette er flott redskap for å løse mange problemer. Den kan isolere deg fra omgivelsene når du sover, brukes som en levegg eller som et ekstra underlag for å holde utstyr tørt og beskyttet. En jervenduk er kanskje ikke det viktigste, men for en dreven utesover kan det etterhvert være lurt å eie en slik. Den står ihvertfall på min ønskeliste:-D
 • Sov med mobil og andre kulde-sensitive ting i posen. Da hindrer du at du våkner opp til en mobil eller et kamera uten strøm.

Har du noen tips jeg ikke har nevnt? Post dem gjerne i kommentarfeltet under!

God tur!

-Anna

2 thoughts on “Sove ute i Bergen, del 2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *