Alene i en ny by – hva nå?

Å begynne å studere er som starten på et nytt eventyr: både spennende og skremmende samtidig. Mange av oss skal flytte til en ny ukjent by, vi skal lære å lage skikkelig middag for første gang og du er i en setting du kanskje ikke er komfortabel i. Derfor har jeg bestemt meg for å skrive et innlegg om hva du kan gjøre for å bli tryggere i ditt nye bosted.

 

De tre viktigste tingene å ta hensyn om er hvor du bor i forhold til sentrum og campus, kollektiv transport og matvarebutikker.

 • Bosted: Som student så er det noe av det mest nødvendige å vite om er hvor skal du ha forelesninger og eventuelle kollokvier/lab. Da lønner det seg å finne ut av hvilke bussruter som kjører forbi bostedet ditt, og hvilke av dem som vil ta deg med nærmest til fakultetet du tilhører. Matnat fakultetet ligger 5-8 min gå gange fra Bergen sentrum, så i dette tilfellet så kan du alltids ta en buss til sentrum eller Bergen busstasjon og gå derfra til fakultetet!
 • Kollektiv transport: Når du flytter til en ny by så kan det være veldig greit å finne ut av hvordan du kan reise fra et sted til et annet. Jeg tenker nemlig på kollektiv transport! Finn ut hvor din nærmeste busstopp og eventuelt bybanestopp er fra boligen din. Det kan også lønne seg å laste ned mobilitet (i Bergen er det Skyss). Det er også mulig å søke opp ulike bussruter fra et sted til et annet på f.eks. skyss.no, her får man en enkel oversikt over hvor lang tid det tar, hvilken gate du skal ta buss/bybane fra! Hvis dette virker forvirrende eller overveldende så anbefaler jeg på det sterkeste å snakke med kundesenteret til kollektiv transport. I Bergen så er det Skyss kundesenter, så gjerne ta en tur innom den ved Busstasjonen.

Student tips: unngå å bruke flybussen, for bybanen i Bergen tar deg med hele veien til/fra flyplassen fra/til sentrum!

 • Matvarebutikker: Noe av det første jeg gjorde var å finne ut av hvilke matvarebutikker som er i nærheten av der jeg bor. Uheldigvis for meg så var det en Bunnpris 🙁 (altfor dyrt for en student å alltid handle der). Så det neste jeg gjorde var å søke opp Rema 1000 og Kiwi i Google Maps for å se om det er noen av de som ligger i gå avstand fra meg, og det var det! Google Maps er virkelig det mest geniale appen som eksisterer ute, og bruk den for alt den er verdt!

 

Mitt første semester så visste jeg bare om hvor tre ting lå i Bergen: hvor jeg bodde, hvor realfagsbygget er og hvor Den blå stein er. Så når ei venninne av meg som studerte ved et annet fakultet refererte til andre steder i sentrum enn Den blå stein når vi skulle møtes, så hadde jeg ingen anelse om hva hun mente! Derfor tenkte jeg å gi en liten oversikt over de viktigste møtepunktene i Bergen sentrum. De er:

 • Den blå stein (blå hjerte)
 • Torgallmenningen (stiplet linje)
 • Musikkpaviljongen  (rosa blomst)
 • Fløyen (rosa hjerte)
 • Festplassen (regndråpe)

Under finner du en kart over hvor disse er lokalisert. Nå kan du være venninnen min i din nye vennegruppe 😉

 

 

Noe jeg selv gjorde når flyttet til Bergen, var å gå til steder. Ofte når man tar bussen eller andre typer kollektiv transport så er man ikke klar over veiene som blir tatt i brukt. Man er altså ikke så observant, og hvorfor trenger man å være det? Bussen tar jo deg fra A til B, og så lenge man kommer seg frem til der man skal, så har ikke ruten som blir brukt så mye å si. Og dette kjenner jeg selv mye igjen. Jeg busset frem og tilbake hele min første måned i Bergen, noe som resulterte i at jeg tok bussen hele veien inn til Bergen busstasjon, gikk derfra til Realfagsbygget (som er ca. 5-8 min gå gane), ISTEDENFOR å gå av på Nygårdshøyden hvor det tar 3 min å gå til Realfagsbygget! Så etter at jeg fant ut om denne snarveien, så bestemte jeg meg for å gå mer, og det gjorde at jeg ble MYYYE bedre kjent med campus området og Bergen Sentrum.  Så mitt desidert beste tips til å bli kjent med en ny by er å gå masse, så langt det lar seg gjøre!

 

Andre ting du kan gjøre er å være turist i studiebyen! Gå innom de mest kjente turistattraksjonene og mer. I Bergen er for eksempel Fløyen, Ulriken, Bryggen, Akvariet og de flotte museene noen kjente turistattraksjoner som er verdt å sjekke ut!

 

Man er virkelig ikke en del av en by før man kjenner til akronymer og forkortelser som brukes om ting og steder. Og vi på Matnat er veldig glade i å bruke disse! Som en Matnat student så er dette de viktigste:

 • Rfb = Realfagsbygget
 • Høytek = høyteknologisenteret
 • Matnat = Det matematiske-naturvitenskapelige fakultetet
 • Oblig = obligatoriske innleveringer
 • Aud =auditorium
 • IFT = instituttet for fysikk og teknologi

 Ikke akkurat en forkortelse men nyttig info:

 • Foajeen = Felles området i U.etasjen
 • Vrimlearealet = Felles området oppe i 1. etasje (kan ses ned fra kantinen)
 • Hovedinngangen = Matnat fikk en ny hovedinngang for ikke så veldig lenge siden, noe kan i visse situasjoner skape forvirring (spesielt hvis du snakker med en eldre student). Den nye hovedinngangen er i sør i U.etasjen til RFB, mens den gamle finner du på øst siden ?

 

Det mest skumle med å flytte er all forandringen du står ovenfor, og den største av dem alle er å ikke ha et sikkerhetsnett – et support system. Du er nå helt alene i en by med fremmede, og det er helt greit å være redd av denne tanken, du er ikke alene! Noe jeg leste i etterkant som jeg skulle ønske noen hadde sagt til meg når jeg flyttet til Bergen er at:

«Alle er i samme båt. Dine medstudenter er like nervøse som deg, og er på utkikk etter å finne venner de også»

Så ikke vær redd for å gå bort å snakke med folk, selv om det kan føles merkelig eller unaturlig! Bare vær deg selv!

 

På Matnat så er ulike sosiale organisasjoner og fagutvalg utrolig flinke til å arrangere sosiale arrangementer i løpet av semesteret. Og dette er en gylden mulighet til å bli bedre kjent med dine medstudenter og andre som har samme interesse som deg! Disse er gull verdt å gå på! Prøv å være med på så mange arrangementer som mulig, for her finner man venner lett. Og push deg selv! Er du en introvert som syns det er super ubehagelig å være sosiale settinger? Push deg selv litt, å gå på disse for å danne et sosialt nettverk. Og hvis du skulle kjede deg eller ikke har lyst til å være der lenger så kan du alltids ALLTIDS stikke etter en time eller to med mingling.

 

Man trenger heller ikke å finne venner bare i klassen eller i studieretningen din, du kan også finne dem i andre situasjoner! Det første semesteret hadde jeg MAT111, og i dette faget så har man to ulike seminar alternativer vi kan gå på. Jeg valgte å gå på det seminar alternativet som ingen i klassen min gikk på (for jeg syntes jeg lærte mest fra denne) og endte da opp med å bare snu meg rundt å snakke med en som satt bak med i pausen. Og slik ble jeg venn med ei jeg ellers aldri hadde støtt på! Man finner altså venner overalt, du må bare være åpent til alt.

 

Av og til trenger man å endre arbeidsstedet. På Matnat så er vi så heldige som har ulike lesesaler men til tider kan det også lønne seg å vite om andre steder som for eksempel kaféer hvor du kan studere. Siden Matnat fakultetet har umiddelbar nærhet til Bergen sentrum, så tar det ikke mer enn 5-10 min å gå fra fakultetet til kaféer i sentrum! Her anbefaler jeg  Blom, Espresso house (Torgallmenningen), Chillout, Nobel Bobel, Starbucks (Neumannsgate), SpiseSammen Real (på rfb) og Sammen Kafé (høytek).

Og det var alt for denne gangen 🙂 Og husk: du er ikke alene om situasjonen! Hele Bergen sentrum består hovedsakelig av studenter som er i akkurat samme situasjon som deg. Vi er alle om bord samme båt <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *