Nytt semester!

Heisann:)

Håper det står bra til med dere, og at dere er klare for å starte et nytt semester med et friskt og klart hode. Høstsemesteret er det ikke noe poeng i å dvele ved lenger – la oss heller fokusere på at dette semesteret skal bli bra! Jeg regner med at flere er som meg, og tenker at man skal jobbe bedre og mer enn forrige semester. Dette tenker jeg hvert semester, men den effektive lesingen varer som regel kun i et par uker:/ Men fortvil ikke, det er faktisk mulig å få til god lesing hele semesteret! Sykt, i know. Jeg er på ingen måte verdensmester i dette, men jeg har funnet mine metoder som hjelper på vei. Og det er nettopp disse metodene jeg tenker å dele med dere i dag:)

I all hovedsak handler det om å få oversikt over semesteret. Her er min lille punktliste for å få et så godt faglig semester som mulig.

  1. Timeplan. Når du vet hvilke emner du skal ha er første steg på vei å få oversikt over forelesninger, seminarer, kollokvier, labgrupper osv. Enten du bruker Google kalender, fysisk almanakk eller et dokument – få alt skrevet ned på et sted. Da vet du for eksempel hvilke dager du har tid til å trene eller når du kan jobbe. Jeg anbefaler også sterkt og sette inn egne bolker i timeplanen for egen lesing. Da får du en visuell oversikt over antall timer du tenker å jobbe i løpet av en uke – noe jeg synes er veldig greit. Her finner du timeplanen for dine emner: timeplan. Vi har ikke fått vite labgrupper vi skal ha enda, så jeg må vente litt til med å få på plass min timeplan dessverre:(
  2. Pensum. Bruk en dag eller to før semesterstart til å få oversikt over pensum til emnene du skal ta. På emnesidene på UiB sine nettsider finner du oversikt over pensumbøkene til hvert av emnene. Ofte vet man jo ikke hva nøyaktig pensum er før første forelesning, men et lite tips er å se på emnet i tidligere år på MittUiB. Dette gjør du ved å trykke på «Emne» på venstresiden, deretter «Alle emne» og så «Bla gjennom fleire emne». Her kan du søke opp emnene du skal ha, og se hva som ble lagt ut av informasjon tidligere år. Det er ikke sikkert at pensum og lignende er nøyaktig det samme, men det gir i hvert fall en god pekepinn!
  3. Obligatorisk aktivitet. Så fort du får vite om obligatoriske innleveringer, midtsemestereksamen og eksamen så SKRIV NED DATOENE. Eksamensinformasjon står på UiB sine nettsider. Veldig greit å vite når i semesteret du må legge inn litt ekstra innsats. Kanskje det da er greit å ikke planlegge en tur hjem eller et besøk helgen før en viktig innlevering for eksempel;)
  4. Leseoversikt. Jeg pleier alltid å lage meg en plan over hva jeg bør lese hver uke, da med mål om å være ferdig i god tid før eksamen. Mange forelesere lager dette selv, da kan du jo kanskje like gjerne vente til første forelesning. Men jeg liker godt å ha en egen plan og oversikt. Jeg skriver både ned kapitler jeg skal lese, forelesninger som skal ses, oppgaver som skal gjøres og eventuelle videoer på YouTube som skal ses.
  5. Trening. For mange er trening hen helt naturlig del av hverdagen, mens noen av oss må jobbe litt hardere for å få trening inn i timeplanen. Når du vet hvordan den faglige timeplanen din ser ut hver uke kan det være greit å få skrevet ned hvilke dager det passer deg best å få trent.
  6. Bli inspirert. Har du noen emner du gleder deg mye til, eller noen du kanskje gruer deg veldig til? Jeg liker noen ganger å søke opp relevante temaer på YouTube, eller på nettsider som Nature og Science for å bli litt inspirert. Å se håndfast hva det du skal lære om kan brukes til hjelper myyye for min del! Her er to spennende videoer relevante for molekylærbiologi;)

Ikke stress. Disse to ordene er sikkert de du hører mest som student, men det er jo en liten sannhet i dem. Punktene jeg har listet opp kan kanskje virke overveldende, og kanskje urealistisk. Jeg er en som trenger å ha god oversikt, og å planlegge ting i god tid. Dette er bare tips fra min side, og forhåpentligvis kan de være til noe hjelp:) Det viktigste er at du finner løsninger som funker for deg – men jeg anbefaler virkelig å få en god start på semesteret gjennom å planlegge litt;)

God helg fra meg<3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *