Strandryddedagen

Hei! i dag skal jeg snakke litt om strandryddeuken som noen av oss studentambassadører var så heldige å få være med på i helgen.

 

Strandryddedagen og bakgrunn

Strandryddedagen, som igjen er en del av den enda større strandryddeuken, er en årlig nasjonal dugnad som går ut på å rydde vekk plasten fra de norske strendene. Denne flotte dagen feiret nå 10 år på lørdag. Så langt, ved hjelp av minst 360 000 frivillige og over 17 000 ryddeaksjoner, er det samlet inn 7 000 tonn med avfall!!

Opprydningen vi var med på ble organisert av Inthesameboat. Inthesameboat er en norsk null-profitt organisasjon som jobber for å rydde den norske kystlinjen. De har som mål å rydde 10 000 tonn(!!) med plast fra den norske kystlinjen de neste 5 årene. Årets strandryddedag er et samarbeid mellom Inthesameboat, TV-aksjonen NRK og WWF. Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker.

Hvert år havner 8 millioner tonn med plast i havene. Plaster er ikke bare til skade for dyrelivet, både på land og i havet, men også for oss. Det er derfor svært viktig at vi reduserer bruken av unødvendig plast. Samt rydder opp den plasten som allerede har blitt sluppet ut. Vi var fem veldig heldige realfagsstudenter som fikk bli med å plukke plast utenfor Hellesøy. Nå skal dere få høre litt om opplevelsene våre.

 

På vei til Hellesøy

Vi var 5 Studentambassadører som fikk bli med. Det var meg (Ruben), Anne-Line, Oscar, Ingeborg og Karolina. Dagen vår begynte ved Bergen busstasjon. Vi hadde en hel buss nesten for oss selv. Stedet vi skulle ta båt ifra lå ca en time fra sentrum. Det gjorde heldigvis ikke noe, for det var veldig fin natur på veien utover. Turen vi tok kan dere se til under.

Da vi kom fram på Hellesøy og gikk av bussen møtte vi først på NRK som var med og skulle filme opprydningen. Vi ble med til en idyllisk liten sjøbod der vi ble tatt imot av Inthesameboat som ga oss litt praktisk info og fortalte oss om hvordan dagen ville være. Etter det gikk turen ned til bryggen der vi ble med to båter ut til den lille øyen der vi skulle plukke.

 

 

 

Turen ut og plukking

Selve båtturen utover tok ikke mer enn 10 minutter. Jeg må si at det var ganske så yndig båttur når det var tykk tåke overalt slik at vi så vidt kunne se noen av de mange øyene som lå så tettpakket der ute, helt på slutten av Norges vestkyst.

Så kom vi i land da, på en av de litt større småøyene utenfor Hellesøy. Liker å tro at moder natur var glad for innsatsen vår. Hvorfor skulle vi ellers få den eneste dagen med knallblå himmel og sol på lenge? Vi var ikke mer enn 16 stykker til sammen i de to båtene. Da vi kom frem var det å spre oss litt og begynne og lete etter plast. Jeg sier lete, men det var verdens enkleste runde med gjemsel da plasten lå nærmest over alt.

I starten gikk et par av oss litt lengre inn på øya. Heldigvis så fant vi ikke noe der da det lå litt for høyt til at vannet klarte å få plasten helt opp dit. Noen meter over havnivå var det en annen sak derimot. Der kunne vi så vidt ta mer enn noen få steg før vi fant isbokser, plastkanner, gammel presenning, isopor, bøtter, plastkasser, for å ikke nevne utallige flasker, liggende strødd overalt. Noe hadde lagt der så lenge at det gikk i oppløsning da vi plukket det opp. Det tydeligste tegnet på at denne fæle forsøplingen hadde pågått en stund merket vi tydeligst da vi fant små biter med plast som stakk opp av bakken. En liten bit tenkte vi vel da vi skulle bøye oss ned for å plukke den opp. Vi fant fort ut at den lille plastbiten du gjerne kunne fått plass til i håndflaten, faktisk var en hel plastkasse som vegetasjonen hadde omfavnet og gjort krav på. En annen gang var det et lite stykke grå plast, ikke noe større enn en kalkulator der den lå begravet, som viste seg å være innerskjermen til interiøret på en bil. Verste var vel den lille avbrukne delen av en plastkasse som hadde litt syntetisk tau hengende fast i seg. Det å dra løs den lille taubiten skulle ende med å rive opp rundt halvannen kvadratmeter med vegetasjon. Alt det var en stor floke med tau, som dere kan se over. Noe av dagens største fangst det!  Tok to-tre av oss for å dra den bort til båten. Var ikke bare »vanlig» søppel vi fant. Det var nemlig også sko og støvler å finne. For å ikke nevne en flyvinge, den ene tingen som falt fra himmelen og ikke ble skylt opp på land.

Vi var litt over et dusin som ryddet og holdt ikke på i mer en rundt halvannen time. Selv på så kort tid fant vi nok til å fylle den store båten! Kunne sikkert fylt to av de små båtene. Noe av det som kan overraske mest er hvor mye skinnet kan bedra når en ser utover det lille landskapet. Et lite område på størrelse med en håndballbane kan kanskje virke tomt både når en står et stykke unna og står midt i det. Når du først begynner å lete derimot så kan du fylle en søppelsekk med plastavfall på kort tid.

 

 

Så var dagen over

På turen tilbake fikk vi nyte det fine været og ikke minst den fantastiske utsikten nå som vi kunne se alle øyene og skjærene. Litt bortenfor det igjen lå åpent hav. Vi var to grupper som plukket på hver vår øy. På bare 3 timer klarte vi 40 som var med å rydde opp 1,2 tonn med plast! Selv om vi ikke fikk med alt av plast på øyen så må jeg si meg nokså fornøyd med innsatsen vår. For ikke å nevne stolt over alle de flotte folkene i Inthesameboat. De som dedikerer hverdagen sin til å rydde strendene og holde den norske kystlinjen ren. De fortjener alt av ros, heder og ære for det viktige bidraget deres!

 

 

Tilbake på land i den idylliske lille sjøboden fikk vi kake (3 typer!!! sjokolade, gulrot og eple) og kaffe. Mens vi spiste ble det holdt presentasjoner der vi fikk mye interessant informasjon om arbeidet til Inthesameboat. Vi fikk også høre om det biologiske mangfoldet i vannet der vi nettopp hadde ryddet og dets betydning. Vi har alle hørt at planter produserer oksygenet vi puster. Det de færreste har hørt er at 70-80% av oksygenet produseres av tare. Må nok si at den mest interessante skapningen vi ble fortalt om i vannet var en havedderkopp. Hvorfor det? Jo, den kunne bli alt fra 1-2mm og helt opp til 80cm lang (80cm!!!).

Omsider var dagen over og vi dro tilbake igjen til Bergen. Med fint vær fikk vi virkelig nyte den flotte utsikten på vei langs Norges vestkyst. Noe så vakkert må vi helt klart gjøre en innsats for å beskytte. Vi studentambassadører er veldig glade for at vi har fått være med på å gjøre akkurat det denne flotte lørdagen.

Skulle gjerne vist dere mer om hvordan det var. Det kan jeg dessverre ikke gjøre uten å fylle opp hele innlegget med bilder. Vi har heldigvis lagt ut masse fra dagen på instagram. Så dere må gjerne gå inn på realfaguib på insta og se på plastrydding.

 

Det var alt for denne gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *