8 tips til deg som skal flytte til Bergen!

Heisann:) 

Nå har søknadsfristen for høyere utdanning gått ut for et par dager siden, og dere som skal søke studier kan senke skuldrene litt. Men selv om dere nå har søkt på studier så er ikke alt derimot klart til høsten helt enda, for dere trenger jo et sted å bo! Så i dag skal dere få noen tips til flytteprosessen!

Tips 1: Finn deg et sted å bo som du er fornøyd med! Du tenker sikkert at du ikke kommer til å være så mye der du bor, du leser jo på fakultetet og er med nye venner på ettermiddagen, men det er ikke helt sant. Uansett hvor ekstrovert eller introvert du er kommer du til å ha en del tid der du bor. Det er her du lager mat, slapper av, ser på film osv. Bruk derfor litt tid på å finne ut av hvor du vil bo, og hvorda du vil bo. Er du typen som helst bor alene, vil du bo med mange andre, eller kun med to andre? Som helt fersk student er det enkelt og greit å finne første kollektiv/hybel gjennom Sammen, som er studentsamskipnaden i Bergen. De har leiligheter over så og si hele Bergen by, både parleiligheter, hybler og kollektiv. Du finner også mange mulige bosteder på både hybel.no og FINN.no

Tips 2: Finn ut hvilke krav du har for leilighet. Ønsker du et stort rom med plass til stor seng, skrivebord, skap, kommode og mer eller holder det med et mindre rom? Vil du ha et stort kjøkken? Hvor mange er du villig til å dele bad med? Trenger du bod til oppbevaring av sykkel eller ski? Vil du ha stort spisebord, eller holder det med et lite stuebord foran sofaen? Badekar? Midt i sentrum, eller litt utenfor? Jeg anbefaler virkelig at du tenker litt over hvordan du ønsker å bo – for dersom du er fornøyd med stedet du bor blir hele studenttilværelsen så utrolig mye bedre, og det er hyggelig å ha folk på besøk!

Tips 3: Få oversikt over hvilke utgifter du må ut med. Dersom det står at månedsleien er 5000 kr; inkluderer dette alt, eller kommer strøm og/eller internett ved siden av? Bor du i en kjellerleiligheten blir strømmen fort en del høyere enn om du bor i en vanlig leilighet for eksempel. Spør huseier eller tidligere beboere om vanlige utgifter, slik at du får et overblikk over hva du må ut med hver måned. De fleste vil selvfølgelig ha så lav husleie som mulig, det er helt naturlig, men husk på én ting; bor du i sentrum er leien ofte litt høyere enn om du bor litt lenger ut fra sentrum (Kronstad, Fantoft, Brann stadion, Solheimslien osv), men da slipper du kanskje å ha månedskort på Skyss (kollektivtransportenheten i Bergen) som koster omtrent 400 kr…

Tips 4: Snakk med noen av de som har bodd der før. Finner du sted å bo gjennom hybel.no eller finn.no er det ofte ganske greit å komme i kontakt med noen av de som har bodd i leiligheten før deg. Det er veldig greit å få snakket med tidligere leietakere om hvordan huseier er, har det vært noen problemer med leiligheten før? Vannskader? Mye bråk? 

Tips 5: Er leiligheten fullt utstyrt med kjøkkenredskaper eller ikke? De fleste hybler og kollektiv har allerede det meste av kjøkkenutstyr, i hvert fall det helt grunnleggende. Det er likevel greit å få en oversikt om de har vaffeljern, stavmikser, blender, kaffetrakter/presskanne, eller andre redskaper du er vant med å bruke, men som du kanskje ikke tenker over at ikke er helt nødvendige i en husholdning. Kanskje dere har et ekstra vaffeljern på hytta du kan ta med deg? Eller kanskje du finner et brukt et på finn:) 

Tips 6: Gjør rommet ditt hjemmekoselig. Nå er kanskje ikke alle like opptatt av at sitt eget rom skal være koselig, men jeg vet at jeg ikke er alene om å ville ha det koselig og hyggelig rundt meg. Ta med noen bilder, noen pynteputer, en plante, et duftlys, en lysslynge eller andre ting hjemmefra for å gjøre det koselig allerede fra dag 1. Du kan selvfølgelig kjøpe ting i Bergen også, men det er i starten de fleste trenger å ha det hjemmekoselig rundt seg, så ta med et par ting hjemmefra – så er det ordnet med en gang. Ta selvfølgelig ikke med deg alt – du skal jo mest sannsynlig hjem en gang i blant, og vil jo ha et hyggelig rom å komme hjem til også:)

Tips 7: Ikke ta med alt du eier. En vanlig felle å gå i er å tenke at du nå flytter ut “for alltid” og må ta med deg alt du eier, sommer- og vintertøy. Mest sannsynlig skal du hjem allerede en gang før jul, så det er på ingen måte nødvendig å ta med deg alt du eier. Ulltøyet kan mest sannsynlig vente litt, og alt sommertøyet trenger heller ikke å være med. Regnjakken derimot er grei å ta med! 

Tips 8: Mine personlige anbefalinger. Jeg er selv en helt fersk student, og flyttet ut rett etter videregående fra Oslo til Bergen. Det var veldig rart å plutselig skulle ha kontroll på alt helt selv, men for min del var det akkurat det jeg trengte. Her kommer en liten liste over noen ting jeg tok med/skulle ønske jeg tok med da jeg flyttet over:

  • Pledd!
  • Vaffeljern – det er skummelt hvor mye vafler som lages i et studentkollektiv!
  • Mummikoppene mine <3 Det er så mye koseligere å drikke kaffe fra mummikopp enn fra en kjedelig IKEA-kopp om morgenen, pluss at det er hyggeligere å invitere folk over da:) 
  • Presskanne – i mitt kollektiv er det merkelig nok ingen andre enn meg som drikker kaffe, så jeg er veldig glad jeg tok med meg presskannen min!
  • Bilder – jeg er en veldig “bildeperson” og liker å ha bilder på veggen; så sommeren i fjor (sommeren før jeg flyttet altså) så kjøpte jeg meg et engangskamera, og hang opp bildene fra det på det nye rommet – superglad jeg gjorde det!
  • Gummistøvler – du tror kanskje du at du er for kul til å bruke gummistøvler? Du kommer isåfall til å angre i det du kommer til Bergen; det regner ikke hele tiden, og det er ikke ofte det regner veldig mye, men det er så utrolig mye diggere å slippe å ha våte sko..
  • Termokopp – den brukes hver dag <3

Håper disse tipsene var noe til hjelp! Hvis du lurer på mer om det å skulle flytte til Bergen, så følg med på instagramkontoen vår, @realfaguib, neste uke! 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *