Hvorfor det går fint å velge feil

Heia, it’s me, Medhusja fra nanotek ?

Nå nærmer det seg søknadsfrist, og med det så er det mange VGs elever som er fylt med angst og stress. For det føles nettopp som liv og død når en skal velge studie, og det mange stresser ofte med er å velge riktig studie. Så jeg er her for å fortelle om hvorfor det går fint å velge feil!

 

1. All kunnskap er god kunnskap

Man angrer aldri på treningsøkten man har fullført, og kunnskap er som dette. Man angrer aldri på det man har lært. For all kunnskap er god kunnskap! Og du kan alltids utnytte kunnskapen du har tilegnet deg i det nye studiet. I tillegg vil det at ut har bredere kompetanse se bedre ut på CV-en ?

 

2. Går an å bytte internt

Har du valgt studie og funnet ut at det ikke passer deg i det hele tatt? Fortvil ikke! Livet er ikke satt i stein, og slik er det heller ikke på Matnat ? På Matnat UiB har vi stor fleksibilitet slik at du kan bytte studie internt! Vi vet mange hvor vanskelig det er å velge, og ofte vet man ikke om det er feil før man har prøvd noe ut først. Så hvis du ender opp med å angre på studievalget, eller finner ut at studiet ikke passer for deg, er det ofte mulig å bytte innad.

 

3. Innpass av emner —> kortere studieløp

Det positive med å velge feil er ikke bare at du kan bytte studie innad, men også at du kan innpasse emner! Dette betyr altså at fag du har tatt i løpet at halvåret/året du gikk på det ene studiet kan brukes i det andre studieløpet. Du kan dermed forkorte studieløpet ditt eller ta andre valgfag!

 

4. Du er fortsatt ung, det går fint å kaste bort tid på å finne ut hva du egentlig vil i livet

Husk – du er fortsatt ung, det finnes ikke noe kappløp om å finne den «perfekte» studiet for deg så fort som mulig! Trenger du tid til å finne ut av ting, så er dette tida til å ta den. Man skal jo uansett jobbe til en dør, så det er likeså greit å bruke et år eller fem på å finne ut av hva du vil!

Det sagt, så anbefaler jeg en til å begynne på et studieprogram hvis en er usikker på om man skal ta pause eller å begynne på noe. Dette er fordi det er mye lettere å få informasjon når du først er en del av en utdanningsinstitusjon enn gjennom pc-skjermen hjemme i soverommet ditt.

 

5. Et steg nærmere til å finne ut hva du interesserer deg for

Se på det som en gylden mulighet til å utforske interessene dine, eller til å kunne utelukke noen. Ofte er man så redd for å velge en studie som man ikke trives med, men heller se på det som en gylden mulighet til å vite hva du egentlig synes er gøy!

 

6. Finner ut av andre interesser

Eller så kan valg av «feil» studie virke motsatt: man finner noe man brenner for uten at man i utgangspunktet syntes at det virket gøy! Dette var tilfellet for meg! Jeg valgte min studie ut av nysgjerrighet uten å vite hva studiet egentlig innebåret, og har endt opp med å forelske meg i Nanoteknologi <3

 

Og til slutt, husk at det er lov å velge feil, og angre seg. Det er det mange av oss som gjør, men vi lærer mye på veien!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *