Anna tester Voss

Hallo! I dette innlegget skal jeg, Anna på fiskehelse, gi deg en grundig innsikt i veien fra Bergen til bakkene på (i?) Voss!

 

Disse bildene er fra turen til de franske alpene i 2018

Jeg er en stor skientusiast og i et annet liv hadde jeg nok satset på en karriere innen alpint. Å stå på langrenn er gøy det også, men ingenting er så fett som å stå på nedoverski i fint vær. I barndommen ble vinterferiene tilbrakt i bakkene i Nord-Sverige. Fra Bodø var det ca 4 timer å kjøre til Hemavan, plassen for hvor jeg først oppdaget skigleden. For to år siden bar turen med pappa til Chamonix i Frankrike, på grensen til både Sveits og Italia. Dersom du ønsker en fantastisk opplevelse og besøke et mekka for skientusiaster, kan Chamonix varmt anbefales!

Men nok om det, nå skal det handle om den kortreiste, bilfrie skiopplevelsen i umiddelbar nærhet til Bergen som heller ikke trenger å koste skjorta! Min flotte kompanjong denne lørdagen var Nora på studiet havbruk og sjømat. Nora er som meg, glad i ski og å være ute. I et tidligere innlegg har jeg skrevet om da vi sov ute i Bergen. Sjekk det ut!

Vi bestilte skibillett fra FjordTours.no som inkluderer:

  • Tog tur/retur Bergen – Voss
  • Gondol fra Voss Stasjon til Hangurstoppen
  • Skikort for én dag (skikort er inkludert)

Totalt sett kom dette på 675 kroner, noe jeg syns er helt innafor! Både jeg og Nora har alt av utstyr til odel og eie, så vi trengte ikke leie noe. Dersom du ikke har, eller har latt skiene stå igjen i hjembyen din, kan du leie av Voss Resort. Merk deg at de ikke leier ut skibriller, som er et must å ha i bakken, så det må du ta med selv. Dersom man tar med egen niste og skiutstyr trenger ikke turen koste mer enn akkurat den summen vi betalte. En slik billett finnes også for tur/retur Myrkdalen og Geilo. Fordelen med å velge Voss er at du får mer tid i bakken da du slipper å ta bussen tur/retur Myrkdalen fra Voss Stasjon.

Så, lørdag morgen var vi tidlig opp fra sengen og tok på oss ull og laget en god frokost. Toget fra Bergen gikk 08:39. På toget spiste vi frokosten vår og gledet oss som små barn. Personlig pleier jeg ta på meg skistøvlene på toget, dette for å varme dem opp før jeg skal bruke dem i bakken. Da opplever jeg at jeg fryser mindre på bena selv om jeg strammer støvlene godt på. Nytt av i år er at gondolen har åpnet, noe som gjorde dette til noe helt annet enn tidligere turer til Voss for å stå på ski. Nå hoppet vi av toget, fikk et heiskort og tok gondolen helt til Hangurstoppen. Easy peasy. Før måtte man hoppe på en buss til resorten hvor man da startet i bunnen av anlegget. Gondolen sparer deg for mye tid og var i tillegg en behagelig måte å reise på. Tommel opp for gondol! I tillegg var det skap til leie i gondolbygget, noe som gjorde at skibag, sko og annet utstyr vi ikke trengte kunne ligge trygt oppbevart. Dette har jeg savnet tidligere, så dette var en real oppgradering. Dette kostet 50,- og da fikk vi plass til alt i ett skap.

Nå som tingene våre var innelåst, ski, klær og utsyr var på, kunne vi sette utfor. Værmeldingen hadde forberedt oss på at dette kunne bli en sånn-passe dag i bakkene. Det stemte nokså. Lyset var flatt (= elendig sikt) og det blåste til tider så kraftig at jeg måtte stake i nedoverbakke?! Men dette gjorde ingenting, vi koste oss læll. Etter noen timer tok vi lunsj ved Slettebakken-trekket. Her drakk vi verdens beste kakao og nøt ferske fries før det bar ut igjen.

Skikartet vårt varte til kl 16, men grunnet været ga vi oss litt tidligere enn dette. Vi satt oss i Hangursbaren hvor det etterhvert ble skikkelig after-ski stemning og begge konkluderte at vi kunne tenkt oss å bli igjen for å danse litt på bordet. Men det kunne vi ikke, toget gikk 16:35. Noe av det beste med å stå på ski er når man endelig kan ta av støvlene som har klemt og strammet rundt leggene i mange timer og endelig kan bevege seg som et normalt menneske uten at hvert skritt lager høye «klikk-klakk»-lyder. Vi hoppet inn i en gondol og var nede i god tid før toget gikk. På toget kjente vi at vi var slitne og jeg sovnet like greit til vi var fremme i Bergen.

Konklusjon? Bra dag til tross for været. Reisen gikk effektivt og som smurt. Gondol er bra. Kakao er fortsatt digg. Nora er en god dame å stå på ski med. I´ll be back fo`sho`!

En snill mann ofret seg for å ta bilde av damene på toppen av Hangurstrekket.

Generelle tips og triks jeg har fanget opp i livet:

  • Dersom du opplever å ble kald når du står på ski, kan babypudder være redningen din (det ble ihvertfall min). Dette trikset brukes også i Forsvaret. Jeg erfarer ofte at jeg blir svett når jeg står på ski, noe som gjør at jeg blir våt i tøyet og dermed også kald/frossen. Løsningen min er å dynke sokker og sports-BH med babypudder. Pudderet, som er talkum, tar opp fuktigheten (og lukt!) fra tøyet. Dette er en billig løsning som bidrar til tørre, varme føtter. Et pluss til et at du kan bruke sokkene dine mer enn én dag, da de oppleves som like freshe dagen etterpå.
  • Dersom du skal investere i nytt utstyr, vil jeg anbefale å investere pengene i gode skistøvler. Gode, harde støvler er viktigere enn nye ski. Støvlene er det som kan ta skikjøringen din videre til neste nivå. Jeg investerte pengene mine i karbonstøvler for noen år siden og det førte til enda større skiglede!
  • Dersom du har gamle, slitte ski, kan jeg anbefale å sende dem på ski-spa før du kjøper nye. Slalomski får mye juling i bakken som gjør dem tørre og trege. På ski-spa prepper de skiene dine med voks som fyller riper og gir dem en myk, glatt overflate igjen. De kan også file stålkantene på skiene dine slik at du får skarpe ski som kan ta gode svinger. Mange alpinanlegg tilbyr dette der de har skiutleie.
  • Når du oppbevarer skistøvelene dine, tørk innerskoen og sålene godt før du stuer dem inn i boden. For at støvlene skal holde fasong er det lurt å stramme dem inn på innerste hakk etter hvert bruk.
  • Kjør med sekk på! Da har du tørre votter og vann tilgjengelig. Det er også deilig med tanke på å isolere ryggen din mot vær og vind.

 

Det var alt for denne gang!

– Anna

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *