10 kjappe med Anna

1. Hvem er jeg?

Hallo! Jeg heter Anna, er 23 år, student i Bergen, men født og oppvokst i Bodø. Jeg har bodd i Bergen i 3,5 år, hvorav 1,5 av dem har blitt tilbrakt på MatNat.

2. Hvilket studie går jeg på?

Jeg studerer på profesjonsstudiet i fiskehelse. Det er et 5-årig, integrert masterprogram, hvor du utdannes til fiskhelsebiolog. En fiskehelsebiolog kan ses på som en fiskedoktor. Det er en beskyttet tittel som gir deg løyve til å fungere som veterinær på fisk. Det er jo litt kult.

Jeg er nå på mitt andre år, så foran meg venter 3,5 år til med biologistudie, og det ser jeg frem til! Studiehverdagen som fiskehelsestudent er sosial og spennende.

 

3. Hvorfor valgte jeg fiskehelse?

Jeg endte her som følge av oppdagelsen av biologi. Jeg var usikker på hva jeg ville, så jeg tok noen fag i et år (8 for å være nøyaktig), inkludert biologi 1 og 2. Her oppdaget jeg interessen min for biologien og konkluderte med at en studieretning innen bio måtte bli min vei i livet.

Jeg leste meg opp og snakket med de som satt på info, og konkluderte med at fiskehelse var mest aktuelt for meg. Mye av grunnen ligger i at mulighetene for jobb er store, noe som slett ikke er feil. Oppdretten er oppe og går for fullt, så mulighetene for å skape en karrierer ligger godt til rette for de som ender opp her. En annen lukrativ del av fiskehelsestudiet, er den beskyttede tittelen som gir deg løyve til å fungere som veterinær.

Sist, men ikke minst, et integrert masterprogram sikrer deg den masteren du vil ha, kontra andre studier hvor det kan bli konkurranse om å komme inn på ønskemasteren.

 

4. Hva inngår i studiet? 

Studiet er svært spesifisert, som vil si at fiskehelsestudentene ikke har mye valgfrihet de fem årene de studerer (ingen for å være eksakt). Vi har mye biologi, omtrent 255 av 300 studiepoeng kommer fra biologibaserte fag. Mange av fagene krever mange timer på laboratorium, så labfrakken er med oss hele veien. Det er få ekskursjoner og ingen valgfag, men masteren din velger du selv.

I Bergen sitter noen av Norges fremste professorer og forskere på fisk, økologi og teknologi innen akvakultur, så studentene på fiskehelse får omgås de beste innen sitt felt. Dét er inspirerende.

Vi har et såkalt «søsterstudie» som heter «havbruk og sjømat». Det er en linje som ender med tittelen «sivilingeniør», men heldigvis for begge studiene, har vi hele veien mange like fag. Det betyr at vi er en ganske stor gjeng, så det er alltid noen å lese med, spørre om hjelp til journaler eller få notater av.

5. Hvorfor Bergen? 

Fiskehelse er et såkalt «nisjestudie», som vil si det er er få studieplasser og kan bare tar to plasser i Norge; Bergen og Tromsø. Personlig var ikke Tromsø et alternativ, da jeg har bodd store deler av livet nordpå. Bergen har, sammenlignet med byene over polarsirkelen, mye kortere mørketid. Det er behagelige(re) temperaturer, tilgang til gode alpinanlegg i kort avstand fra Bergen, samt et yrende by- og kulturliv her. Som et menneske som vet å sette pris på å bade, er terskelen lavere for å ta seg en dukkert når det nærmer seg sommer her, kontra i Nord-Norge.

Bergen har egentlig vært planen i mange år før jeg faktisk flyttet hit. Jeg er døpt i Norheimsund, 1,5 time fra Bergen, nærmere bestemt i Hardangerfjorden. Det er der mammas side av familien holder til, så jeg har mulighet til å reise inn dit når jeg er lei bylivet og studenttilværelsen.

6. Hvor bor jeg? 

Jeg holder til på Danmarksplass! Tidligere bodde jeg i Sandviken, i et kollektiv for fire personer, men grunnet geografisk avstand og ønsket om en mer stabil botilværelse, tok jeg valget om å flytte for et år siden. Nå deler jeg en leilighet med ei jente, som jeg der og da ikke visste skulle bli ei god venninne. Vi tok en sjanse på å bli roomies, og nå har vi snart 1-årsjubileum som samboere. Oda, som hun heter, studerer til å bli lærer, og deler mange av de samme interessene som jeg har. Vi lever begge travle liv, men når vi har tid spiser vi middag, går turer, ser film/serie, går på byen og har til tider passet katter sammen i leiligheten. Fra leiligheten til skolen er det 850 meter, nærhet til bybanen, fjell og Bergen sentrum.

Oda og meg, på ski, Ulriken, 17. mai og med samme hårfrisyre.

7. Har jeg deltidsjobb? 

Man kan vel si jeg er dronningen av deltidsjobber. Jeg har flere!

  1. Studentambassadør på MatNat. Nylig ansatt, men syns jobben er kul. Stor fleksibilitet og mulighet for mye/lite jobb alt etter hva man strekker til.
  2. Røkter: i ferier jobber jeg som røkter på et oppdrettsanlegg hjemme i Bodø. Det er viktig for meg å skaffe relevant erfaring innen opprett ved siden av studiet, siden studiet i seg selv ikke har noe særlig med praksisperioder. Jeg tenker å utdype erfaringer som røkter i et eget innlegg her på bloggen.
  3. Sennepsselger: i tillegg til sesongarbeider i oppdretten, arbeider jeg også som selger på Bergen Matfestival og Bergen Julemarked. Firmaet jeg arbeider for heter Arctic Mustard, holder til i Bodø og omegn, og produserer ulike typer sennep. I tillegg til sennep, selger jeg også laks. Etter eksamen, begynner jeg rett på Bergen Julemarked og står der noen uker før jeg reiser nordover til jul.
  4. Når jeg har tid, og forespørsel, lufter jeg hunder eller passer katter. Dette tjener man ikke de store pengene på, men er en hyggelig måte å fikse litt ekstra lommepenger på. Hvorfor ikke slå flere fluer i én smekk; tur, trening og hund? Ganske god deal, dét.

8. Hva gjør jeg helst utenom studiet? 

Trener! Jeg har behov for å få utløp for energien min, så det går en del i trening og fysisk aktivitet. Jeg spiller kanonball med psykologistudentene og trener styrke og kondisjon på Sammen Trening. Når været tillater det tar jeg turen på et eller annet nærliggende fjell og når snøen kommer, turer jeg bort til Voss for å kjøre slalåm.

 

9. Topp tre 

Favorittserie: Game of Thrones

Favorittmat: Indisk

Favorittfilm: Forrest Gump

 

10. Tre kjappe: A eller B menneske, Serie eller musikk, Kaffe eller te?

A eller B: En god kombo. Legger meg tidlig og står opp sent, 9 timer søvn er optimalt for meg!

Serie eller musikk: Ingen, jeg foretrekker podcast!

Kaffe eller te: Lett, kaffe får meg gjennom dagen og er høydepunkt ved å stå opp.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *